Siirry sisältöön

Ilmalämpöpumppu kodin jäähdytykseen?

Kevät ja kesä tekee tuloaan jälleen ja moni miettiikin jäähdyttävän ilmalämpöpumpun asennuttamista kotiinsa. Tähän artikkeliin on kerätty tärpit yleisimmistä laitevaihtoehdoista.

Mikäli asunnon sisälämpötila nousee lämpimään vuodenaikaan liian korkeaksi tai huoneilman kosteus on liian suuri, voi asumismukavuus kärsiä. Viilentäminen ja kosteuden poistaminen asunnosta on nykyaikaisilla ilmalämpöpumpuilla helppoa ja edullista. Energiaa kuluu hyvin vähän ja laitteet ovat vanhoihin verrattuna varsin hiljaisia eikä resonanssiääniä viilennyskäytöllä juuri synny. Nykyisellään valikoimaa on runsaasti ja jokaiseen käyttöön löytyy varmasti sopiva laite. Valintakriteereitä voi olla useita; esimerkiksi hintaluokka, jäähdytysteho, laitteen ulkonäkö ja lisäominaisuudet kuten etähallinta. Oikean laitten valinnan lisäksi oleellista on oikean asennuspaikan valinta sekä laitteen oikeanlainen käyttö. Apua näihin saatte KylmäCenteriltä.

 

Ilmalämpöpumppuja löytyy kategorisesti käytännössä kolmea eri ”ryhmää”. Kaikilla jäähdyttäminen onnistuu, mutta lämmityskäytön tarve sanelee yleensä sen minkälainen laite kannattaa valita.

  1. Jos käyttötarkoituksena on pääasiassa lämmitys ja käyttöä on kovimmillakin pakkasilla (-15..-35), kannattaa laitteeksi valikoida sellainen jolla on mahdollisimmat hyvä lämmityskyky alhaisissa lämpötiloissa. Nykymalleista tähän soveltuu mainiosti esim Misubishi Electricin FT, LN ja RW-mallisarja. Toshiban valikoimista tähän kannattaa valita Premium Plus, Polar ja Haori ND-sarjan laite. Daikinilta tähän kategoriaan kuuluu uuden Nepura-sarjan mallit (Sylish N, Emura N ja Perfera N). Greeltä suosittelemme Amber-mallisarjaa.
  2. Mikäli laitetta käytetään jäähdytyksen lisäksi lämmitykseen, mutta laitteen kovimpien pakkasten teholla ei ole niin suurta merkitystä (käyttö esim lämmityksessä -15 asti), suosittelemme Mitsubishi Electricin AP/AY-sarjaa, Toshibalta esimerkiksi Aurora-sarjaa, tai Greeltä Fairy / SP-sarjan laitteita.
  3. Ja jos käyttötarve on käytännössä vain viilennykseen (esim kerrostaloasunnot, toimistot, kaukolämmössä olevat liiketilat tms) kannattaa katsoa tämän artikkelin malleja. Näissä on hyvät viilennysominaisuudet, mutta et maksa sinulle turhista lämmityspuolen ominaisuuksista. Jotkin jäähdyttävät mallit on mahdollista varustaa ulkoyksikön osalta pohjan sulanapitokaapelilla jolloin niiden lämmitysominaisuudet ulottuvat 0C kylmemmälle puolelle mutta tekniikasta johtuen yleensä takarajana on -10C.

Suosittuja vaihtoehtoja jäähdytystarkoitukseen:

Mitsubishi Electric HR-sarja

Mitsubishi Electric HR

Tämä laadukas perustason jäähdytyslaite on varustettu kompaktin kokoisilla sisä- ja ulkoyksiköillä. Ulkoyksikön maltilliset mitat mahdollistavat laitteen asennuksen ahtaampaankin tilaan, kuten kerrostaloasunnon parvekkeelle. Perusominaisuuksien lisäksi löytyy uusimmissa versioissa myös etähallinta. HR-malli on ollut viime vuosina yksi suosituimmista jäähdytyskäyttöön hankituista ilmalämpöpumpuista. Laitetta löytyy kahdessa eri kokoluokassa (25/35) joista pienempi soveltuu hyvin pieniin asuntoihin ja tehokkaampi 35 kattaa hieman suurempia tiloja noin sataan neliöön asti. Tehontarpeen arviointi riippuu aina tilasta ja kannattaakin konsultoida myyjää tai asentajaa sen osalta. Aina pelkkä neliömäärä ei anna kuvaa tarvittavasta viilennystehosta. Lisätietoja

Toshiba Seiya-sarja

Toshiba Seiya

Laadukas perustason jäähdytyslaite tunnetulta brändiltä. Seiya sarjaa löytyy eri kokoluokissa (10/13/16/18/24) , aina yhden huoneen jäähdyttimestä isomman asunnon tai liiketilan tarpeisiin. Ulkoyksikön maltilliset mitat  (Varsinkin 10/13 teholuokan laitteissa) mahdollistavat laitteen asennuksen ahtaampaankin tilaan, kuten kerrostaloasunnon parvekkeelle.Seiyasta löytyy myös uudempaa plus-versiota, jossa on hieman monipuolisempi kaukosäädin sekä sisäyksikössä paikka etähallintamoduulille. Mikäli tarvitset tähän malliin wifi-etähallintaa, kannattaa ensisijaisesti valita plus-versio. Ns. Ilman plus-merkintää olevat mallit ovat erinomainen valinta jos etähallinnalle ei nähdä todennäköistä tarvetta (Näitä malleja saatat löytää edullisella diilillä!) Lisätietoja

 

Toshiba Haori E-sarja

Toshiba Haori

Sisustuksellinen vaihtoehto vaativaan makuun. Haori sarjan erikoisuus on sen kangasverhoiltu sisäyksikkö, jonka ilmettä voit muuttaa sisustukseen sopivaksi. Vakiona tässä tulee mukana vaalenharmaa ja tummanharmaa kangaskuosi, mutta sisäyksikköä voi käyttää myös ilman kangasta jolloin väri on tyylikäs valkoinen. Haoriin voit tilata tai teettää itse kuosin haluamallasi kankaalla. Laatu ei rajoitu pelkkään ulkonäköön, koska Haori tarjoaa erinomaisen energiatehokkuuden ja kattavat ominaisuudet vakiona. Mm wifi-etähallinta löytyy vakiona. Teholuokkaa löytyy yhden huoneen tilasta suurempaan asuntoon sopivaksi (10/13/16 kokoluokat). Lisätietoja

 

Gree Bora-sarja

Gree Bora

Edullinen laite maailman suurimmalta valmistajalta. Gree Boraa on saatavilla kokoluokissa 35 ja 50, joilla hoituu isommankin asunnin viilennys. Borassa on vakiona Wifi-etähallintamoduuli. Erityisen pienikokoinen sisäyksikkö (k: 250mm). Ollut yksi myydyimmistä jäähdytyslaitteista edullisemmassa hintaluokassa. Lisätietoja

 

Daikin Cool-mallit:

Daikin Emura Daikin Sensira Cool

Daikin Stylish Cool

 

Daikinilta löytyy iso valikoima vain jäähdytykseen tarkoitettuja malleja. Nämä tunnistat nimen Cool-tunnuksesta. Perustason Sensira-sarja on hintahaitarin alapäässä, mutta Daikinin valikoimissa on myös monipuolisin ominaisuuksin ja eri värisin sisäyksiköin varustettuja malleja vaativaankin sisustusmakuun.  Esimerkiksi Daikin Stylish Cool-mallia ja Emura-sarjan sisäyksiöitä on saatavilla eri väreissä. Kokoluokkia löytyy yhden huoneen mallista isomman huoneiston jäähdytykseen. Daikin on tunnettu laadustaan ja sillä on tuotantoa Euroopassa. Lisätietoja

 

Kysy rohkeasti lisää, mikäli aihe kiinnostaa. Näiden esimerkkien lisäksi meiltä löytyy kymmeniä muita laitevaihtoehtoja!

Toimimme Oulun talousalueella ja asennamme vuosittain noin tuhanteen kohteeseen jäähdytys- ja lämmityskäyttöön soveltuvia laitteistoja.

Ota Yhteyttä
Voit lisätä tästä halutessasi liitetiedostoja, esim. kuvia kohteesta
Liitä tiedosto